Bebek Tuvalet Eğimi Nasıl Verilmeli?

Bebek Tuvalet Eğimi Nasıl Verilmeli?

Bebek Tuvalet Eğimi Nasıl Verilmeli?

Çocukların kişisel gelişim dönemleri için etkili bir role sahip durumlardan birisi de tuvalet eğitimidir. Tuvalet eğitiminin doğru zamanlanması ve doğru bir şekilde eğitimin tamamlanması büyük önem taşımaktadır. Gelişim özellikleri her çocukta farklılık gösterdiği için tuvalet alışkanlığının kazandırılması için yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Genellikle çocuklarda 1,5 ile 4 yaş arası bu eğitim verilmektedir.

 

 Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?

 

 Bebeklerin ve çocukların öğrenme süreleri farklı olmaktadır. Bu nedenle bebek tuvalet eğitimi zamanı her bebekte ve çocukta değişmektedir. Bu dönemde çocukların psikolojik açıdan hazır olması gerekir. Çocukların hayal güçleri oldukça geniştir. Bu nedenle bazı çocuklarda tuvaletler onlar için korku alanı oluşturabilir. İdrar torbasının gelişim durumu göz önüne alınarak 18. aydan itibaren bebek bezi bırakılmaya başlanabilir.

 

 Bebek bezinin bırakılması ile beraber lazımlık gibi ürünler tuvalet alışkanlığı kazandırmak için yardımcı olabilmektedir. Bebeklerde tuvalet eğitimi genellikle 18 ay ile 4 yaş arasında öğrenilmektedir. Bu zaman çocuktan çocuğa göre değişir. Genel olarak bu dönem kız çocuklarında 29. ay, erkek çocuklarında 31. ay olmaktadır. Bu dönemden sonra bebekler tuvalet alışkanlığını kazanabilirler.

 

 Bebekler Tuvalet Eğitimine Nasıl Hazırlanılır?

 

 Bebek tuvalet eğitimi için öncelikle bu duruma annenin hazır olması gerekir. Gün boyu çiş ve kaka takibi ile birlikte tuvalette endişelendirilmemesi için motive edilmesi gerekmektedir. Bebeklerde tuvalet eğitimine şu şekilde hazırlanılır:

 

 - Külot, çiş, kaka, lazımlık ve tuvalet gibi terimlerin algılanması bez bırakılmasında önemli hazırlıklardır. Bunun için kullanılacak olan eşyalar çocuklara tanıtılmalıdır. Bununla beraber resimli kitaplardan da yararlanılabilir.

 - Tuvalet eğitimi için oyunlar oynanabilir. Sevdiği bir oyuncak ile tuvalete gidilerek oyun eşliğinde bir anlatım sağlanabilir.

 - Çocuklar kıyafetleri ile lazımlığa oturtularak neler yapması ve nasıl yapması konusunda göstererek deneyim fırsatı sağlanmalıdır.

 

 - Çocuklar lazımlığa oturmaya alıştıktan sonra çiş ve kakasını buraya yapabilecekleri anlatılabilir.

 

 Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

 

 Çocuklarda tuvalet eğitimi çok önemli bir konudur. Bu konuda ebeveynler oldukça endişelenmektedir. Özellikle çocukları bu anlamda ruhsal yönden rahatlatmak gerekir. Uygulama esnasında ebeveynlerin sabırlı olması da çok önemlidir. Tuvalet eğitiminde şu hususlar uygulanabilir:

 

 - Lazımlıklar devamlı tuvaletlerde tutulmalıdır. Bu sayede çocuk ile lazımlıklar arasında bir bağ oluşabilir.

 - Çocukların üzerine rahat giyilebilecek kıyafetler giydirilmelidir.

 - Çocuklar takip edilmelidir. Belirli saatlerde tuvalete mutlaka götürülmelidir. Bu arada çocuklar lazımlıklarda otururken cesaret edici sözler söylenmelidir.

 - Bez çıkarıldıktan sonra geri takılmamalıdır. Özellikle gece uyku esnasında bezlenmemesi önerilir.

 - Tuvaletini yapan çocuklar tebrik edilmelidir. Bu davranışları onları daha çok motive etmektedir.

 - Bu süreçte ebeveynlerin çok sabırlı olması gerekir.

 - Kısa süreli başarı beklenmemelidir. Genellikle tuvalet alışkanlığı kazandırılması 3 ile 6 ay aralığını bulabilir.

 - Çocuklar lazımlıklara zorla oturtulmamalıdır.

 - Çocukların çiş ve kakaları lazımlıkların kenarına sıçrar ise kesinlikle çocuklar cezalandırılmamalıdır.

 

 Çocukların Tuvalet Eğitiminde Karşılaşılan Problemler Nelerdir?

 

 Tuvalet eğitimi oldukça zorlu bir süreçtir. Ebeveynler tuvalet alışkanlıkları kazandırırken anlayışlı tavır göstermeleri gerekir. Tuvalet eğitimi sırasında evin değiştirilmesi, kardeş doğumu gibi durumlar tuvalet eğitiminde zorluklara neden olabilir. Aşırı heyecanlı olmak da çocuklarda tuvalet eğitimi kontrol edilemez olabilmektedir. Ayrıca çocuklar idrar yapma esnasında ağrı hissediyor ise veya idrarında bir enfeksiyon var ise tuvalet eğitiminde zorluk yaşanabilir.

 

 Bebek ve çocuklarda tuvalet eğitimi kazandırırken kolaylık sağlayan ürünlerden birisi de bebek lazımlık ürünleridir. Bu anlamda www.elelebaby.com sitesinde bebekler için uygulan lazımlıkları bulmak mümkündür. Bu anlamda bu ürünlerin sırt desteği bulunması ve kaydırmaz ayaklara sahip olması

 

 

nedeniyle bebekler için daha kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca sitede yer alan bebek lazımlık ürünleri taşınabilir özelliğine de sahiptir. Modern renkleri ve pratik kullanımı ile sizlerde bu ürünleri tercih edebilirsiniz.

 

 Çocuklarda Tuvalet Eğitimi İçin Yaş Belirlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

 

 Çocuklarda tuvalet eğitimi verilmeden önce uygun yaş dönemini belirlemek gerekir. Bu dönem genellikle çocuktan çocuğa değişkenlik gösterebilir. Çocuklarda en uygun yaş belirlenirken şu hususlara dikkat etmek gerekir:

 

 - Çocuklar bez olmadan 1 veya 2 saat arasında altına kaçırmayabilir.

 - Dışkılama sıklığı ve vakti fark edildiği zaman bu eğitim daha kolay olur.

 - Çocuklar kaka yaparken bir kenara saklanıp yapıyor ise bu çocukların bu durumdan kurtulmak istediğini göstermektedir.

 - Çocukların ihtiyacını karşılaması için kendini ifade ediyor olması beklenmelidir.

 - İç çamaşırı giymek istemesi ve bezi artık istememesi bu duruma hazır olduğunu gösterebilir.

 - Çişinden ve kakasından rahatsız olan bebekler tuvalet eğitimine hazır olabilir.

 

 Gece Tuvalet Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

 

 Tuvalet eğitiminin tamamlanması için bebeklerin geceleri de bu alışkanlığı kazanmış olması gerekir. Gece tuvalet eğitimi için şu durumlar uygulanabilir:

 

 - Gece bez takılmamalıdır. Yatağa sıvı geçirmeyen örtüler serilmesi yeterlidir.

 - Çocuklar uykudan 2 saat önce sıvı verilmesi kesilmelidir.

 - Tuvalet alışkanlığı esnasında çocukları gece kaldırma süresi 2 saat olabilir.

 - Gece tuvalete gitmeye alışan çocuklar gece altına kaçırma sorunu yaşamıyorken, bazı çocuklarda bu alışkanlık 5 veya 6 yaşı da bulabilir.

 

Etiketler: Bebek Tuvalet Eğimi Nasıl Verilmeli
Kasım 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR