₺1.343,77 KDV Dahil
₺1.619,00 KDV Dahil

 

Mama Sandalyeleri

 

Ailelerin yeni bireyi olan bebekler, dik oturmaya başlama, ek gıdaya geçmeyle birlikte sofrada yerleri hazırlanmalıdır. Henüz sandalyede oturma çağına gelmedikleri için onlar için özel olarak üretilen mama sandalyesi kullanılması en doğrusu olacaktır. Bu yazıda mama sandalyesinin bebekler için faydası nedir ve mama sandalyesi alırken neye dikkat edilmeli? detaylı şekilde yer alıyor.

 

Bebek Mama Sandalyesi Ne İşe Yarar?

 

Bebekler, genellikle altıncı aylarında oturmaya başlarlar. Bu süreçle birlikte kontrollü olarak ek gıdaya da başlarlar. Artık sırt üstü yattıkları yerden değil, oturarak yemeye başlamışlardır. Bu da masada yerlerini almaya hazırlar demektir. İşte, bebeklerin masada yer almalarını da mama sandalyesi sağlamaktadır. Bu nedenle ana kucağı, bebek arabası kadar önemli ihtiyaçlardan biridir.

Bebeklerin, kendilerini ailenin bir parçası olarak hissetmelerini sağlar. Ayrıca kendi başlarına yeme alışkanlığı kazandırmada önemli etkendir.

 

Mama Sandalyesi Ne Zaman Kullanılmaya Başlanır?

 

Bebeklerini ek gıdaya geçirmek isteyen anneler sıklıkla mama sandalyesi kullanmaya ne zaman başlamalıyım sorgusu içine giriyorlar. Çocuk doktorları ve gelişim uzmanları bebeğin ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmesini ısrarla öneriyorlar. Şayet anne sütü yetersiz geliyorsa, çocuk gelişimi geri kalıyorsa, doktor kontrolünde ek gıdalara geçilebilir.

Uzmanlar, ilk altı ayın sonunda kontrollü olarak ek gıdaya geçilebileceğini belirtiyorlar. Bu demek oluyor ki mama sandalyesi kullanmaya ne zaman başlamalıyım diye merak edenler altıncı ayın sonunda bebeklerini mama sandalyesine oturtabilirler.

Anne-babalar, mama sandalyesi kullanma konusunda pek aceleci davranmamalıdır. Çünkü her bebeğin gelişim hızı farklıdır. Bebek rahatlıkla oturabiliyor, yana kaymıyorsa sandalyeye oturtabilir. Bununla birlikte bir uzman görüşü alınmasında yarar vardır.

Mama Sandalyesinin Faydaları Nelerdir?

1- Bebekte güven hissi uyandırır. Sakinleştirir, çevre kontrolünü rahat yapmasını sağlar.

2- Bebeğin yemeğini kendi kendine yemesinde etkin rol oynar. Yemek yemesini kolaylaştırır. Kendi kendine yeme alışkanlığı kazandırır.

3- Anne-babaların kendilerine zaman ayırmalarına olanak tanır.

4- Katlanır, portatif yapıları sayesinde rahatlıkla taşınabilir, istenilen yerde kullanılabilir.

 

Mama Sandalyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Bebeklerine sofra alışkanlığı kazandırmak isteyen ebeveynler mama sandalyesinin bebekler için faydası nedir sorgusundan daha ziyade mama sandalyesi alırken neye dikkat edilmeli? sorusunu sormalıdırlar. Çünkü yeme alışkanlığı kazandırma niyeti olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kalitesiz ve güvenlik önlemi olmayan mama sandalyesi bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle mama sandalyesi alırken şu hususlara dikkat edilmelidir;

- Sandalyenin ayakları yere sağlam basmalı, dengeyi korumalıdır. Sırt desteği mutlaka olmalıdır.

- Oturma kısmı geniş olmalıdır. Özellikle emniyet kilit sistemi bulunmalıdır. Bebeği sıkmayacak şekilde rahatlıkla bağlayacak kanatları olmalıdır.

- Silinebilir özellikte olmalıdır. Minderi, yeme tablası çıkarılabilir, makinede yıkanabilir özellikte olmalıdır.

- Yükseklik ayarı yapılabilmelidir.

- Minderde, tablada, diğer bölümlerde kullanılan malzemeler sentetik, kimyasal olmamalıdır. Ulusal ve uluslararası standarda uygun olmaları, uygunluk belgeleri bulunmalıdır.

- Bebeğin ayaklarını mutlaka destekleyici olmalıdır. Bazı ebeveynler mama sandalyesinde ayak koyma yeri neden önemli? diye sorabilirler.

 

Bebekler uzun süreli sandalyede oturacakları için ayaklarının boşta sallanması bir süre sonra onları rahatsız edecektir. Bu nedenle bebeğin hem konforu hem de sağlığı için ayak koyma yeri olmasına dikkat edilmelidir.

 

Mama Sandalyesi Nasıl Kullanılmalıdır?

 

Mama sandalyeleri genel olarak altıncı aydan dört yaşına kadar kullanılabiliyorlar. Doğru şekilde kullanıldıklarında hem bebeğin gelişimi hem de ailelerin rahatlığını olumlu şekilde sağlıyorlar. Mama sandalyesi kullanırken şu hususlara dikkat edilmelidir;

1- Bebek, mutlaka sandalyede dik şekilde oturmalıdır. Yana veya aşağı kaymış şekilde uzun süre durmaları fiziksel gelişimlerini olumsuz etkileyecektir.

2- Sandalye, mutlaka televizyondan uzak bir yere konulmalıdır. Televizyon karşısında yemek yedirmemelidir.

3- Yemek saatlerinde mutlaka sandalye, masayla aynı hizada olmalıdır.

4- Emniyet kemeri iyi kontrol edilmelidir.

5- Yemekten sonra sandalye, minder, tabla iyice temizlenmelidir.

6- Mama sandalyesi, bir oyun alanı olarak da kullanılabilir. Anne, rahatlıkla herhangi bir işini görmek istediğinde bebeğini sandalyeye oturtup, önüne oyuncak koyabilir veya kendisini izlemesini isteyebilir.

Bunun için göz temasını rahatlıkla kurabileceği bir konuma sandalye yerleştirilmelidir. Ara sıra bebekle göz teması kurulup, onunla konuşarak, yalnız olmadığı hissettirilir. Bu arada bebeğin ayakları hareketli olacağı için mama sandalyesinde ayak koyma yeri neden önemli? kapsamında sandalyenin ayaklarının açık olduğuna dikkat edilmelidir. Aksi takdirde bebek huzursuz olacak, iş görmenizi engelleyecektir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR