Oto Koltuğu Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Oto Koltuğu Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

 

OTO KOLTUĞU ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?

 

Ebeveynler için çocuklarının sağlığı ve güvenliği her şeyden önce gelen bir husustur. Bu noktada olası risk faktörleri göz önünde bulundurularak çocuklarımız için günlük hayatın birçok alanında ek önlemler almaktayız. Bu kapsam içerisinde değerlendirildiğinde olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalınabilecek bir riskli alanda ulaşım araçlarımızdır.

Her ne kadar dikkatli sürüş sağlansa da çocukların mevcut atılım hareketlerinden kaynaklı araç içinde ufak kazalar meydana gelebilmektedir. Bu kazaları ve risk etkenlerini ortadan kaldırmak için oto çocuk koltuğu kullanımı tavsiye edilmektedir. Oto koltukları günümüz teknoloji ve yüksek güvenlikli kalite geliştirmeleriyle birlikte 360 derece dönebilen oto koltuğu ve isofixli oto koltuğu gibi çeşitli özellikler kazanmıştır. Standart araç bebek koltuğu ile isofix oto koltuğu kullanım kalitesine göre kıyaslandığında isofixli yapıya sahip olan koltuk kullanıcılarına daha fazla avantaj ve zamandan tasarruf sağlamaktadır. Oto koltuğu isofix özellikli ise bu; emniyet kemeri kullanımı olmadan arabaya sabitlenebilen en güvenli, kolay ve hızlı çözüm sunan bir verimlilik seviyesinde denilebilmektedir. Bebek koltuğu araba için tercih edilirken dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır.

Bu hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

Öncelikli olarak bebek oto koltuğu seçiminde çocuğunuzun yaşına, boyuna ve kilosuna dikkat ederek tercih sıralamanızı yapmanız gerekmektedir. Bunun sebebi uygun olmayan bir araba koltuğunun seçimiyle beraber, koltuğun sahip olduğu güvenlik özelliklerinin yerine getirilememesidir.

Örneğin çocuğunuz Grup 1 (9-18 kg, 9 ay ve 4 yaş arası çocukları kapsar.) kategorisi içerisinde ise lakin bebek koltuğu seçiminde Grup 2 (15-25 kg, 4 ile 8 yaş arası çocukları kapsar.) kategorisinden bir ürün tercihinde bulunduysanız yolculuk esnasında çocuk yerleşim alanında, tam oturma sağlanamayacağı için olası risk faktörlerine karşın koltuğun koruyuculuğu azalabilmektedir. Grup 0’dan Grup 3’e kadar olan gruplandırmalı koltukların dışında günümüzde “Genişletilmiş Grup” adı altında ölçeklendirilmiş özel bebek koltuğu seçenekleri de bulunmaktadır.

Bu hususta dikkat edilmesi gereken kritik nokta çocuğun özelliklerine en uygun ürünün seçilmesidir.

 Günümüzde mevcut olan 2 çeşit çocuk oto koltuk seçenekleri bulunmaktadır. Bunlardan ilki arkaya bakan oto koltuğu iken, ikincisi de öne bakan oto koltuğudur. Bu bebek araç koltuğu konumlandırmasının yapılmasının sebebi bebeklerin kıkırdak yapısına sahip olmalarından sebep olabilitesi yüksek olan ani frenlerden veya kazalardan etkilenmemesi sağlamaktır.

Bebek koltuklarının ters konumlandırılmasının sebebi; 1 yaşına kadarki veya 105 cm boyuna kadarki bebeklerin gelişmekte olan ve boyun gibi hassas bölgelerinin olası bir ani frenin veya kazanın etkisiyle hasar görmemesi ni sağlamaktır. Aynı şekilde gerekli kemik ve kıkırdak gelişimini tamamlayan çocukların yani 12-15 ay aralığındaki ve 105 cm boyuna ulaşmış veya geçmiş çocukların araç koltuğuna düz bir şekilde koltuk konumlandırmalarının yapılması gerekmektedir.

12-15 aylığı geçmiş veya 105 cm’yi aşan boy ölçülerine sahip çocukların araba koltuklarına ters koltuk konumlandırması uygulandığı takdirde çocukların sahip oldukları konfor alanı yok edilecek ve ekstra güvensiz ortam yaratılmış olacaktır. Dolayısıyla belirtilen standartlar içerisinde gerekli önlemleri almanız elele uzman ekiplerince tavsiye edilmektedir.

 Bebek koltukları seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken kritik öneme sahip bir diğer nokta ise alınacak ürünün ilgili güvenlik standartlarına uygun olmasıdır. Aksi takdirde güvenlik belgelendirilmesi yapılmamış bir koltuk seçimi çocuğunuzun güvenliğini tehlikeye atabilmektedir. Tavsiye edilebilecek ürünün sahip olması gereken ilgili güvenlik standartları ECE R 44/04 veya I-Size (UN R 129) olmalıdır. Oto koltuğu bebek için seçiminde isofixli olması büyük önem taşımaktadır.

Darbelere karşı yüksek koruma imkânı sunabilen bebek araçları tercih edilmelidir.

 Özellikle uzun yolculuklar için avantaj sağlayabilecek farklı yatış pozisyonlarına ayarlanabilen ürünlerin tercih edilmesi.

 

Söz konusu çocuğunuz olunca titizlikle özen gösterdiğiniz bir diğer nokta da çocuk araç koltuğunun kumaşıdır. Gerek yolculuklar esnasında gerekse kullanılmadan durduğu yerde olsun gün içerisinde aktif olarak hava aracılığıyla birçok bakteri ve mikrop bu kumaşların üst çeperlerine yerleşebilmektedirler. Bu da çocuğunuzla temas ettiği takdirde solunum veya ağız yoluyla vücutlarının içerisine girip enfeksiyonlar ve hastalıklara sebebiyet verebilmektedir. Özellikle dikkat etmeye çalıştığımız çocuklarımızın sağlığı için hava alabilen ve kolay silinip temizlenebilen özel kumaşlardan imal edilen bebek araçlarının tercih edilmesi sizlere hem zamandan tasarruf sağlayacaktır hem de çocuklarınızın sağlıkla yolculuk etmelerinde katkısı olacaktır.  İhtiyaçlarınıza göre alternatif ürünler içerisinden alacağınız araç koltuğuna karar verirken bir düğer hususta maliyettir. Bu noktada sağladığı verim ve güvenlik ile maliyetin doğru orantılı olduğu bilinmelidir.

Etiketler: Oto Koltuğu
Eylül 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR