Puset Arabaya Ters Takılır Mı?

Puset Arabaya Ters Takılır Mı?

Puset Arabaya Ters Takılır Mı?

Bebek arabaları, pek çok farklı özelliğe sahip çeşitli türlerde kullanılmaktadır. Bebek malzemeleri içinde en çok kullanılan puset vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Fakat kullanım olarak pusetin ne zaman kullanabileceği ya da nasıl kullanacağı son derece önemlidir.

 

 Puset Kullanımı

 

 Bebek arabası kullanımına en uygun yaş çocuktan çocuğa değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda pusetinizi oturma pozisyonuna getirmeyi düşünmeden önce bebeğiniz kendi başını kaldırabilmeli ve destekleyebilmesi de dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir.

 

 Bazı bebek arabaları, doğumdan itibaren tamamen sırtüstü pozisyonda beşik bebek arabası olarak kullanılmak üzere tasarlanmaktadır. Tam yatmayanlar genelde 3 aydan küçük olan bebekler için uygun değildir. Bu nokta da küçük çocuğun başını desteklemek adına, sizin yardımınıza ihtiyaç duymadığı da yaşla ilgilidir.

 

 Unutulmaması gereken en önemli konu her bebek farklıdır ve bazıları diğerlerinden daha yavaş ya da daha hızlı gelişim göstermektedir. Bebeğinizin bebek arabasına oturmaya hazır olup olmadığı konusunda kendi kararlarınızla değil sağlık danışmanlarınızın kararlarına göre belirleyin.

 

 Puset Satın Alırken Dikkat Edilecek Noktalar

 

 Puset satın alırken, dikkat edilmesi gereken hususlar, yürümeye başlayıncaya kadar muhtemelen her gün bir bebek arabası kullanacaksınız. Bunun üzerine, büyüyen çocuğunuza uyum sağlayacak ve aynı zamanda gereksinimlerinizi karşılayacak bir bebek arabası seçimi son derece önemli olmaktadır.

 

 Bu konuda yaşam tarzınızı ve bütçenizi de düşünerek, bunlara uygun olanı seçmeniz gerekir. Pusetler farklı boyutlarda, şekil ve kumaşlarda üretilmektedir. Hafif olanları da bulunmaktadır. Bazıları her araziye uygun, bazıları birden fazla çocuğa uygun pek çok farklı seçenek vardır.

 

 Arabada Puset Kullanımı

 

 Bebek araba koltuğu, bebeğiniz büyüyene kadar takılmakta ve daha sonra bir pusete dönüşmektedir. Genellikle saklama için katlanmaları ve kompakt hale gelmeleri de kolaydır. Genelde puset için bulabileceğiniz özelliklerden bazıları bebek oto koltuğunun ergonomik bir tutamağa, araba için kaideye, kanopiye, seviye göstergesine ve baş yastığına sahip olmasıdır.

 

 Bu sistemler doğumdan yaklaşık 4 yaşına kadar bebeğin araba konforunu kapsayacaktır. Arabada puset kullanımı çocuğun sağlığı için son derece önemli olmaktadır.

 

 Arabada Kullanılan Pusetin Yönü Nasıl Olmalıdır?

 

 Çocukların 2 yaşına gelinceye kadar araba yolculuğunda yüzleri arka cama doğru bakar biçimde, ters oturtulmaları gerekmektedir. Aksi halde düz oturtulurlarsa, çok ciddi omurilik zedelenmeleri sorunları ile karşılaşılabilir. Bebeğin omurgası, öne doğru savrulup çarpma şiddetinin tüm yükünü aldığı zaman ölümcül olabilecek ölçüde bir durum meydana geliyor.

 

 Bebeği tutan kemerler varsa da kafası bedenine oranla çok büyük, omurgası ve kalça kemikleri de henüz o kemerin baskısına hazır değildir. Bu nedenle çok büyük bir kaza anında maalesef ciddi boyun kırılmaları ya da kopmaları yaşanmaktadır.

 

 Bu konuda olası bir kazanın sonuçlarında hepimiz sağ çıkarken, bebeğin basit bir çarpmadan ötürü yaralanma ihtimalinin olması çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Genel olarak baktığımı zaman bırakın bebeğin oto koltuksuz bir şekilde kucakta taşımasını, oto koltuğunun bulunduğu yönü bile son derece önemlidir.

 

 Puset Kullanımında Bebeğin Pozisyonu

 

 Ters bir oturuşta bebek çarpmanın kuvvetini çok daha geniş bir alanla karşılamaktadır. Sırtıyla karşıladığı için daha savunucu bir durum söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda ilk çarpma sırasında geriye yaslanıyor ve o şiddeti de koltukla paylaşıyor.

 

 Aslında bu durumu tıpkı uzaya fırlatılan bir astronotun koltuklarının geri bir pozisyonda durması gibi düşünebilirsiniz. O şiddetli güce ancak bu şekilde dayanılıyor. Bu nedenle puset arabaya mutlaka ters takılmalıdır.

 

 Bu şekilde daha güvenli bir yolculuk yapılmış olacak ve siz de güvenli bir şekilde bebeğimizi bebek aynası ile izleyebilir, önüne de aktivite tepsisi koyabilirsiniz. Genel olarak bebeğin, çok uzun yıllar ters şekilde oturmasını sağlamamız gerekiyor. Bunun aksi olduğu zaman hem güven hem de sağlık düşüncesi arka plana atılmış oluyor.

 

 Araba Koltuğuna Monte Edilen Puset

 

 Ülkemiz genelinde ters yönlü bebek koltuklarının, araba arka koltuklarına monte edilmesi ile ilgili olarak herhangi bir kanun yok. Fakat Avrupa ülkelerinde bu konuda kanunlar çok sert. Aynı zamanda otomobil üreticileri genel olarak çocuk koltuklarının arka koltuklara ters bir şekilde monte edilmesini önermektedir.

 

 Bu nedenle de araba koltuklarında bebeklerin ters pozisyonda oturmaları son derece öneli bir durum olmaktadır. 9 aya varıncaya kadar bebeklerin boyun ve de kas yapıları, herhangi bir çarpışmada başlarını koruyamayacak derecede zayıftır. Bundan dolayı da gerçekleştirilen testlerde, ters yönde monte edilmiş olan ana kucaklarının çok daha güvenilir olduğunu gösteriyor.

 

 Aynı zamanda çocuklar önde oturtulduğu zaman, bu durum çok hatalı ve yanlış bir davranış olmakla beraber hav yastıklarının kapatılması gerekmektedir. Çünkü hava yastıklarının içinde yer alan patlayıcı maddenin gücü önde oturan bebeklerin kemiklerinden çok daha güçlü olduğundan bu konuda dikkatli olunması gerekir.

 

 Genel olarak hem bebeğin güvenliği hem de ortaya çıkan sorunların daha az zararla atlatılabilmesi için arabada bebek puset kullanımında, pusetin araba koltuğuna ters bir şekilde monte edilmesi gerekmektedir.

Etiketler: Puset
Şubat 20, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR