Bebek Tuvalet Eğitimi Nasıl Yapılır ?

Bebek Tuvalet Eğitimi Nasıl Yapılır ?

Bebek Tuvalet Eğimi Nasıl Yapılır

Çocuğunuzun en önemli gelişim basamaklarından biri olan tuvalet eğitimi, genel itibarı ile her çocuğun bu gelişime hazır oluşuna göre farklı farklı dönemlerde tamamlanmaktadır.

 

 Tuvalet eğitimi süreçlerine başlayabilmek için, çocuğunuzun fizyolojik, sosyal ve psikolojik gelişimi oldukça önemlidir. Bu nokta da çocuk ne zaman kendini bu gelişime hazır hisseder ise, tuvalet eğitimi de o sırada tamamlanmış olur.

 

 Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

 

 Çocuğun en önemli gelişim süreçlerinden biri olan tuvalet eğitimi konusunda dikkat edilecek durumlar;

Çocuğun bağırsak ve de mesane kaslarının tuvaletini tutması ya da kontrol etmesi bakımından gelişmiş olması.

Çocuğun yürüme işlevine başlamış olması.

İhtiyaçlarını dile getirebilmeyi öğrenmiş olması.

Tuvalet eğitimine başlanan süreçte ailenin psikolojik ve fiziki durumu da son derece önemlidir.

Tuvalet eğitimine başlanan süreçte ailenin taşınması, bir yakını kaybetmesi ya da yeni bir bebeğin doğması doğru bir zamanlama olmaz.

Tuvalet eğitiminde en önemli nokta çocuğun bu durumu hazır olmasıdır.

 

 Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Yaş Aralığı

Çocuklar genel olarak 18 ila 24 ay arasında tuvalet eğitimi dönemine hazır olurken, kimi çocuklar çok daha geç hazır olmaktadır. Bu yaş aralığı tamamen çocuğun kendi kişisel gelişime göre değişmektedir.

 

 Çocuğun gelişim aşamalarında çok önemli bir basamak haline gelen bu süreç anne ve babalar için hemen atlatılmak istense de, çocukların bu sürece hazır olmadığı bir zamanda tuvalet eğitimine başlandığı zaman bu durum anne, baba ve çocuk için çok zorlu bir süreç olacaktır. Aynı zamanda çocukta bazı psikolojik sorunların da meydana gelmesine zemin hazırlayacaktır.

 

 Tuvalet Eğitimine Hazır Olan Çocuk Nasıl Anlaşılır?

 

 Çocukların tuvalet eğitimine hazır olduğunu yaşlarına göre değil, çocuğun hazır olduğunu hissettirdiği işaretlere bağlı olarak karar vermek çok daha sağlıklı olmaktadır. Bu durumda çocuğun tuvalet eğitimine başlanmasını hissettirdiği davranışları da şu şekildedir:

Çocuk bezini kirlettiği zaman, bu durumdan rahatsız olduğunu belli etmeye başlamışsa,

Tuvaletini yaptıktan hemen sonra bunu söylüyorsa,

Bezi gün içinde 2 saat ya da daha uzun süre temiz kalabiliyorsa,

Tuvalet ihtiyaçları belli bir rutine oturdu ise,

Bez kullanımından rahatsız duymaya başladıysa,

Bazı kısa yönergeleri takip ediyor ve yerine getirebiliyorsa,

Tuvalet kullanmak ile ilgili olan kelimeleri kullanıyor ve anlıyorsa,

Tuvaletinin gelmesi ve de tuvaleti kullanması arasında olan bağlantıyı kurabiliyorsa,

Kendi kendine rahat bir şekilde alıştırma tuvaletine oturup, sonra da tuvaletini yapmak için yeterli bir süre oturup, kendisi de kalkabiliyorsa, aynı zamanda pantolonunu ve kilodunu kendi indirip, sonrasında da giyebiliyorsa

Tuvaleti kullanmayı merak ediyor ve de bunu istediğini de gösteriyorsa çocuğun tuvalet eğitimine başlamasının zamanı gelmiştir.

 

 Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

 

 Tuvalet eğitiminin en önemli basamağı bebe lazımlık kullanımı olmaktadır. Çocuğun rahatlıkla oturabileceği ve de ulaşabileceği bir alana konulan bu ürün, çocuğun rahatlıkla oturması için klozet önüne koyulmalı ve bu şekilde çocuğun alışması kolaylaştırılmalıdır.

 

 Çocuğun tuvalet alışkanlığını kazanması için öncelikle bez kullanırken, tuvaletini yapmasa da alıştırma tuvaletine ya da klozete oturmaya başlaması gerekmektedir. Çocuğun, uykudan kalktığı zaman, evden çıkmadan önce ve de gece uyumadan önce, günde birkaç defa bezini çıkararak klozete ya da lazımlığa oturması, tuvalet eğitimi için çok güzel bir başlangıç olacaktır.

 

 Tuvalet Eğitimi Süreçleri

 

 Bu süreçte anne ve babaların, tuvalet ile ilgili kitaplar okuması, pelüş oyuncakları kullanarak, onların da tuvaletlerini yaptırıyormuş gibi gösterilmesi, bu alanda çocukla oyunlar oynamak çok etkili bir yöntem olmaktadır. Aynı zamanda çocuğun bezini çıkardıktan sonra içinde yer alan kaka ve çişleri klozete atıp sifonu da çekmek ve kakanın ve çişin yerinin klozet olduğunu belirtmek de bu süreci kolaylaştıran en iyi yöntemlerden biridir.

 

 Bu süreçte kullanılan bebe lazımlık hem farklı boyutları hem de uygun tasarımları ile oldukça kullanışlı olmaktadır. Bu süreçte anne ve babaların tutumu da çok önemlidir.

 

 Çocuğun vücudunda görülen sinyalleri, çocuğun tuvaletinin gelmesi ile bağdaştırılması için çocuğu sürekli izlemek, tuvaletinin geldiğini anladığı zaman da sakince tuvalet ihtiyacının olup olmadığını sormak ve de klozete oturtmak bu süreçte olması gereken davranışlardır. Tuvalet eğitimi aşamalarında anne ya da babalar, çok sabırlı ve sakin davranmalıdır.

Tuvalet Eğitiminde Bebe Lazımlık Kullanımı

 

 Bu süreçte bebek banyo bakım ürünleri arasında yer alan bebe lazımlık hem kullanım kolaylığı hem de uygun özellikleri ile, çocukları için çok etkili bir ürün olmaktadır. Bazen bu ürünler çok farklı tasarımda da olabilmektedir. Bu nedenle de çocukların ilgisini çekmektedir.

 

 Genel olarak, bebek banyo bakım ihtiyaçları karşılanırken, bu konuda alınması gereken ürünlerin başında bebe lazımlık gelmektedir. Tuvalet eğitimi süreçlerinde bu ürünlerin kullanımı anne ve babalara çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Aynı zamanda çocukların fiziksel ve psikolojik sağlıkları için de olumlu etki yaratan ürünler olmaktadır.

 

 Genel olarak, çocuğun ihtiyaçları ve de hazır olma durumu çok iyi takip edildiği zaman tuvalet eğitimi çok başarılı bir şekilde sonlanmaktadır.

Etiketler: Bebek Tuvalet Eğitimş
Kasım 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR