Bebek Tuvalet Eğitimi


Bebeklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimleri açısından tuvalet eğitimi büyük önem taşıyan bir konudur. Ebeveynler arasında bu eğitime başlama süreci farklı yaşlarda başlasa da 18-24 ay aralığında başlanması en idealidir. Bebeğin tuvalet eğitimine hazır olduğu, çocuğun hareketlerinden takip edilebilir. Sorulan sorular arasında bebek tuvalet eğitimine kaç yaşında başlanmalı soruları bulunmaktadır.

 

Bebekler Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Hazır Olur?

 

Bebeğin tuvalet eğitimi ihmale gelmeyecek bir detaydır. Hem çocuğun ruhsal gelişimi hem de ebeveynin kendilerini rahat hissetmeleri açısından geçiştirilecek bir olay değildir. Eğitimin nasıl ve ne şekilde verileceği ailelerin sürekli kafalarını karıştırmaktadır. En önemlisi de bebek tuvalet eğitimine kaç yaşında başlanmalı en sık sorulan soruların başında geliyor.

 

Ebeveynlerin öncelikle bilmesi gereken husus, her bebeğin aynı yaşta bu eğitimi almadıklarıdır. Fizyolojik ve psikolojik yapıları farklı olduklarından eğitim yaşı değişiklik gösteriyor. Bununla birlikte bir bebek, eğitime hazır olduğunu çeşitli belirtilerle gösterebiliyor. Bu belirtiler 18 aydan başlayıp 24 ayın sonuna kadar sürebiliyor. Bebeğin tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösterir belirtiler kısaca şu şekildedir;

 

 1- Yürüyebilir, kısa süreli olarak oturup, kalkabilir.

 2- Anne-babaya sık sık karşı çıkarak, bağımsız hale geldiğini gösterebilir.

 3- Tuvalete gidenleri izleyebilir, merak edebilir, bu konuda soru sorabilir.

 4- Ortalama iki saat bezi kuru kalabilir.

 5- Bez takılmasından rahatsız olabilir.

 6- Tuvaleti geldiğinde rahatsızlık hareketleri gösterebilir.

 7- Lazımlıkla ilgili merak gösterebilir, bebek laazımlık kullanmaya ilgi gösterir.

 

Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

 

Bebekler, ayaklanıp yürümeye başladıklarında ebeveynler için tuvalet eğitimi verme süreci başlamış demektir. Bu sürecin ne zaman başlayacağını bebek zaten hareketleriyle gösterecektir. Bununla birlikte süreç başlangıcı tamamen bebeğe bırakılmamalı, basit uygulamalarla eğitime başlanmalıdır.

 

Bebeklerin kişisel gelişimleri farklı olduğundan tuvalet eğitimi farklı yaşlarda verilmeye başlanıyor. Ancak pedagoglar genel olarak çocukların 18-24 ay aralığında tuvalet eğitimine hazır olduğunu söylüyorlar.

 

Ebeveynler tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğun hem gerekli kaslarının gelişmesini hem de zihinsel olarak hazır hale gelmesini beklemeleri gerekiyor. Kısaca çocuğun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını yaşına bakarak değil hareketlerine ve belirtilere bakarak karar verilmelidir.

 

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

 

Ebeveynlerin geneli tuvalet eğitimine bebek laazımlık ile başlıyorlar. Ancak, lazımlık kesin bir zorunluluk değildir. Günümüzde birçok evde klozet kullanılmaktadır. Klozetlere takılan bebek klozet adaptörü de eğitimde önemli rol oynamaktadır.

 

Klozet adaptörü kullanımında bazı çocuklar sorun çıkarabilirler. Oturduklarında ayaklarının yere değmemesi onlarda bir korku hissi uyandırabilir. Bu korkuyu gidermek için ayaklarını basabilecekleri bir yükseklik oluşturulabilir. Lazımlık kullanılacaksa çocuğunun ilgisini çekecek özelliklerde ve rahat ulaşabileceği bir yerde bulunmalıdır.

 

Bebek daha yeterli kas olgunluğuna sahip olmadığından tuvaletini tutamayabilir, oyuna dalıp tuvaletinin geldiğini söylemeyebilir. İlk dönemlerde küçük tuvaletini kaçırıp, büyüğünü ise jest ve mimikleriyle belli edecektir. Sık sık çocuğa tuvaletinin gelip gelmediği sorulabilir.

 

Eğitime başlamadan önce "çiş, kaka, ıslak bez" gibi kavramların çocuğun zihnine yerleştirilmesi gerekiyor. Klozet ya da lazımlık alınarak çocuğun merakı uyandırılmalıdır. Bunların ne işe yaradığını, tuvaletin aslında nereye yapılması gerektiği anlatılmalıdır.

 

Eğitim, öncelikle bir oyun şeklinde başlanmalıdır. Evde büyük kardeş varsa onun nasıl yaptığını gözlemleyebilir veya ebeveynler oyun şeklinde tuvaletin nasıl yapılacağını gösterebilirler. "Çiş geldi", "kaka geldi" şeklinde oyunlaştırılıp, çocuk her lazımlık veya klozeti kullandığında ödüllendirilebilir.

 

Tuvalet Eğitimi Verilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Öncelikli olarak tuvalet eğitimi sabır ve sebat isteyen bir uygulamadır. Bu konuda ebeveynler disiplinli, tutarlı ve hoşgörülü olmalıdır. Tuvalet eğitimi verirken dikkat edilmesi gereken hususlar genel olarak şöyledir;

 

1-Eğitim, gün boyu evde olunacağı günlerde başlanmalıdır.

 

2-Tuvalet ihtiyacı günlük rutine bağlanmalıdır. Çocuğun davranışları sürekli olarak gözlemlenmelidir. Kıpırdama, sallanma, kendini sıkma vb. gibi hareketlerde hızlı şekilde klozete veya lazımlığa yönlendirilmelidir.

 

3- Bazen çocuklar klozet/lazımlıkta oturmayı oyun olarak algılayabilirler. Şayet 2-3 dakika boyunca tuvalet yapılmamışsa kaldırılmalıdır. Uzun süreli oturtulmamalıdır. Aksi takdirde bunu ceza olarak algılayabilir.

 

Klozet Adaptörü ve Lazımlık Nereden Alınır?

 

Bebeklerin tuvalete alıştırılmaları kadar nasıl bir lazımlık veya bebek klozet adaptörü alınacağı da önemli konudur. Bu alanda birçok farklı model ve ürün bulunuyor. Bunlar arasından sağlıklı, bebeğin rahat edeceği ve güvenliğini sağlayıcı olanları seçmek önemlidir.

 

Bebeklerinin sağlıklarını ve güvenliklerini ön planda tutan ebeveynler elelebaby ürünlerini seçerek, kendilerini rahat hissediyorlar. Lazımlık ve/klozet adaptörü ihtiyacı olanlar www.elelebaby.com sitesini ziyaret ederek, ürünleri inceleyebilirler. Büyük indirim avantajından, ödeme kolaylığından yararlanabilirler.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR