Bebeklerimize Günde Kaç Öğün Mama Vermeliyiz ?

Bebeklerimize Günde Kaç Öğün Mama Vermeliyiz ?

Bebeklerimize Günde Kaç Öğün Mama Vermeliyiz ?

Doğumdan itibaren beslenme ihtiyacı içgüdüsel olarak bebeklerde gelişen bir davranıştır. bebek beslenme ihtiyacı büyüme ve gelişmelerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bebeklerimize günde kaç öğün mama verip beslememiz de değişiklik gösterebilir.

 

 Bu değişkenlik bebeklerin yaşları, kiloları ve beslenme alışkanlıklarına göre değişebilir. Beslenmenin önemi bebekler üzerinde oldukça önemlidir. Bebeklerimizi doğru şekilde ve zamanda beslemek de hayati önem taşır.

 

 Bebekler Genel Olarak Günde Ne Kadar Beslenir?

 

 1- Yenidoğan bebek dönemi günlük beslenme ihtiyacı: Yenidoğan bebekler genellikle her 2 saatte bir beslenir. Yenidoğan bebekler anne sütü ya da formül mama ile beslenirler. Yenidoğan bebekler günde ortalama 10 -12 kere beslenir.

 

 2- 0-6 ay bebeklerin günlük beslenme ihtiyacı: Bebekler büyüdükçe beslenme ihtiyacı azalır. Bebekler bu dönemde ortalama 4-5 kere beslenir. Bu beslenme sıklığı bebeğinizin ihtiyacına göre değişiklik gösterir.

 

 3- 6-12 ay bebeklerin günlük beslenme ihtiyacı: Bebekler bu süreçte katı gıda dönemi ya da ek gıda dönemine geçerler. Ek gıdanın yanı sıra anne sütü ya da formül mama ile beslenme ise kesilmemelidir. Bu bebekler sabah öğle akşam üç kere ve 2 ara öğün ile beslenirler.

 

 Bebeklerin Beslenme İhtiyacı Neye Göre Değişir?

 

 Bebeklerin Beslenme İhtiyacı büyüme, gelişme ve enerji ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. İlk 6 aylık dönemde bebeklerin tüm besin ihtiyacını anne sütü ya da formül mama karşılamaktadır. Başka hiç bir besine ihtiyaç duymazlar. 6. aydan sonra bebeklerin ek gıdaya geçmesi ile katı gıdalar yenmeye başlar. Bu süreçte katı gıdalar bebeklere bu süreçte çorba ya da püre şeklinde verilir.

 

 Bebekler beslenme ihtiyacı büyüdükçe değişiklik gösterebilir. Gelişimleri için bebeklerin sebze, meyve, et, balık, yumurta, yoğurt gibi besinleri tüketmesi gerekir. bebek beslenme onların sinyallerini doğru şekilde alarak yapılmalıdır. Bebekler beslenme esnasında kesinlikle zorlanmamalıdır.

 

 Bebek Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

 Bebekler yaşamların ilk 6 ayı boyunca dışardan hiç bir besine ihtiyaç duymazlar. Hatta su içmeye bile. Bu nedenle ilk altı ay bebeklere sadece anne sütü ya da doktorların önerdiği formül mama verilir. Ek gıda döneminde ise beslenme alışkanlıkları çok önemlidir.

 

 Bebekler ek gıda döneminde iken bebek besinlerini belirli bir süre deneyerek yedirmelidir. Örneğin patates veriliyorsa bebeğe üç gün kuralı ile üst üste sadece patates yedirilmelidir. Bebekler beslenmeye başlandıktan sonra su içmeye de başlanır.

 

 Bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve büyümesi için tek tip yerine çok çeşitli besin yemesi önemlidir. Bebeklerin sindirim sistemi çok hassas olduğu için besinlerin doğru şekilde pişirilmesi çok önemlidir. Bebek besinlerinin kesinlikle çiğ tüketilmemesi gerekir. Bebeklere çiğ ya da yarı pişmiş besinleri yedirmekten mutlaka kaçınız. Besinlerin doğru şekilde pişirilmesi kadar uygun sıcaklıkta servis edilmesi de önemlidir.

 

 Bebek Beslenmesinde Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

 

 Bebek Beslenmesinde bazen anneler bazı yanlışlar yapabilir. Bu yanlışlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;

 

 1- Ek gıda sürecine erken başlamak beslenme süreci boyunca yapılan en sık görülen hatalardandır.

 

 2- bebek beslenme hatalarından bir diğeri ise tek tip bebek beslenmesidir. Sadece bir kaç besine dayalı beslenme yerine farklı meyve, sebze, et seçenek olarak sunulmaktadır.

 

 3- İlk altı ay içinde bebeklere su vermek onların beslenme ihtiyacını bozar. Bu nedenle ek gıda öncesi su önerilmez. Bebeklerin midesi küçüktür ve boş su midelerini gereksiz doldurur.

 

 4- Bebeklere 1 yaşından önce bal vermek de çok yanlış hatta ölümcül bir beslenme hatasıdır. Çünkü bebeklerin böbrekleri 1 yaşından önce tuz ve şeker için uygun değildir.

 

 5- Bebeklere 1 yaşından önce inek sütü verilmesi de oldukça yanlış bir beslenme şeklidir.

 

 6- Bebeklerin yutkunma ve solunum sistemi henüz iyi gelişmemiştir. Bu nedenle 1 yaşından önce bebeklere besin hazırlarken onlara uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Küçük taneli ve çok parçalı besinleri yemek bebekler için uygun değildir.

 

 Bebek Beslenme Faydaları Nelerdir?

 

 Bebek beslenmesi büyüme ve gelişme sürecinin en önemli parçasıdır. Aynı zamanda sağlıklı bir şekilde beslenen bebeklerin bağışıklık sistemi çok güçlüdür. OMEGA yönünden iyi beslenen çocukların beyin gelişimi de oldukça güçlüdür. Sindirim sisteminin iyi çalışması ise bebeklerin iyi beslendiğini gösterir. Lif ağırlıklı beslenen bebeklerin ise kabız olma olasılığı azalır.

 

 Bebek Beslenmesinde Yasaklı Gıdalar Nelerdir?

 

 1- Bal,

 2- İnek sütü,

 3- Bakla,

 4- Konserve ürünleri,

 5- Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri

 6- Kuruyemişler fındık, fıstık, ceviz gibi

 7- Kafein içeren ürünler çay, kahve, çikolata gibi

 8- Abur cubur ürünlerin ise tamamı yasaklıdır. Bu besinlerin 1 yaşının altında ki bebeklerin tüketmesi uygun değildir.

 

 ​​​​​​Bebek Beslenmesinde Ek Gıdaya Erken Geçmenin Zararları Nelerdir?

 

 1- İshal ve alerjik hastalıklar çok sık görülür

 2- Anne sütünde azalma meydana gelir.

 3- Bebeklerde aşırı beslenme sonucu fazla kilo artışı olur.

 4- Bebeklerde ek gıdaya erken geçilirse boğulma riski çok sık görülür.

Etiketler: Bebeklerimize Günde Kaç Öğün Mama Vermeliyiz
Ağustos 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR