Anne Adaylarının Bilmesi Gereken 10 Altın Kural
Hamilelik dönemi hem anne adayları için hem de bebekler için zor bir süreçtir. Özellikle anneler pek çok konuda tedirgin olmakta ve sağlıklı bir doğum süreci geçirmek için araştırmalar yapmaktadır. Bu noktada anne adayları bazı noktalara dikkat etmelidir. Gün içerisinde beslenmelerine, egzersizlere dikkat etmenin yanı sıra sağlıklı bir kilo alma süreci de bebeğin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
Çalışma Koşulları
Çalışan anne adayları genellikle doğum yaklaşana kadar iş hayatına devam etmektedir. Hamileliğin sebep olduğu mide bulantıları, baş dönmeleri ve sık sık idrara çıkma isteği gibi durumlar da anne adaylarının çabuk yorulmasına ve iş hayatını güçsüzleştirmeye neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda hamile olan kadınların çalışma koşulları ve saatleri çok önemlidir. Gebelik esnasında yapılacak olan işin şartları ve ortamı göz önüne alınması gereken başlıca konulardan birisidir.
Egzersiz
Gebelikte egzersiz yapılması hem annelere hem de bebeklere faydası bulunmaktadır. Fakat egzersiz yapmadan önce mutlaka ilk olarak doktora danışmak ve buna uygun olup olmadığını öğrenmek gerekir. Bazı özel durumlarda risk oluşmaması açısından egzersizlerden uzak durulması gerekmektedir. BU nedenle egzersiz yapmadan önce doktor ile görülmek sağlık açısından çok önemlidir.
Giyim
Yaz döneminde hamile olan anne adaylarını en çok rahatsız eden durumlardan birisi de hava sıcaklığıdır. Bu nedenle hamileleri sıcak tutan veya terleten kıyafetler hamileleri büyük ölçüde rahatsız edebilir. Özellikle pamuklu kumaşlardan üretilmiş kıyafetler tercih edilmesi anne adaylarının dikkat etmesi gereken konulardan birisidir.
Kilo Alımı
Kilo alınması gebelik döneminde olması gereken normal bir durumdur. Genellikle hamileler 9 ile 12 kilo arasında kilo almaktadır. Çok zayıf olan anne adaylarının ise en fazla 17 kilo alması beklenmektedir. Fakat kilolu hamile kalmış kadınların kilo alımı fazla olmamalıdır. Kilo kişiden kişiye değişen bir faktör olsa da ideal ölçüleri doktorların belirlemesi gerekir. Bununla beraber hamile kalmadan önce çok kilolu kadınların kilo vermesi önerilmektedir.
Bağırsak Hareketleri
Gebeliğin genellikle 15. haftasından sonra bebekler anne karnında hızlı bir şekilde büyümeye başlamaktadır. Bu nedenle kadınların 15. haftalarından sonra bağırsaklarında bazı problemler görülebilir. Özellikle kabızlık şikayetleri en sık görülen sorunlardan birisidir. Bu dönemde kadınların günde 1 kez tuvalete çıkması beklenmektedir. Eğer kabızlık problemleri var ise mutlaka lifli besinler ile beslenmeli ve bol bol su içilmelidir. Sebze ağırlıklı beslenmek, kahvaltıda sütle beraber yulaf ezmesi tüketmek kabızlık problemlerin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Göğüs ve Karın Bakımları
Hamilelik döneminde kadınların vücutlarında bazı değişimler görülür. Göğüs ve karın bölgelerinde özellikle büyük değişimler meydana gelmektedir. Hamileliğin son dönemlerinde meme bezlerinin çalışması ile beraber kolostrum adı verilen süt gelebilir. Gebeliğin ikinci yarısından sonra memeyi alt kısımdan destekleyen ve sıkmayan sütyenler tercih edilmelidir.
Cinsel İlişki ve Banyo
Hamilelik döneminde cinsel ilişki yasaklanmayan durumlardan birisidir. Cinsel ilişki esnasında bebeklere de herhangi bir zarar gelmemektedir. Normal hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girilmesi sakıncalı bir durum değildir. Fakat hamileliğin son zamanlarında erken doğum riski olabileceği için kontrollü cinsel ilişki önerilmekte veya bir risk var ise yasaklanmaktadır. Bununla beraber bazı hamilelerde doktor önerisi ile ilişki de yasaklanabilir.
Bununla birlikte hamilelerin banyo yapmasında herhangi bir sakınca da bulunmamaktadır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken durum suyun sıcaklığıdır. Aşırı sıcak su ile duş almak sakıncalı bir durum olduğu için ılık su ile duş alınması önerilmektedir.
Yolculuk, Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı
Uzun süreli yolculuklar anne adayları için önerilmeyen bir durumdur. Özellikle 6 saatten fazla sürecek otobüs yolculuklarının yapılmamasına dikkat etmek gerekir. Anneler için en iyi yolculuk uçak yolculuğu olarak kabul edilmektedir.
Ayrıca anne adaylarının ağız ve diş sağlığına önem vermesi de herhangi bir diş problemi ile karşılaşmaması için çok önemlidir. Ağız ve diş sağlığı ihmal edildiği zaman gebelikte oluşan hormonal etkiler sonucunda ağız içerisinde olumsuz durumlar ve diş kayıpları meydana gelebilir.