Bebeğimizin Oturmaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlayabiliriz?

Bebeğimizin Oturmaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlayabiliriz?

Bebeğimizin Oturmaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlayabiliriz?

Bebeklerin yapabilecekleri tüm fiziksel aktivitelerin gelişim aşamalarıyla doğru orantılı olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Bebeğimizin doğduğu ilk aylarda sadece yatay pozisyonlarda kalabilmesi mümkün olmaktadır.

 

 Bebeklerin oturmayı öğrenmeleri ise fiziksel gelişimlerinin bir aşaması olarak ifade edilebilir. Genel olarak ise bebeklerin herhangi bir desteğe ihtiyacı olmadan oturabilmeleri 6. aydan sonra mümkün olabilmektedir. Bu durum 9. aya kadar ise tamamlanmaktadır.

 

 Bebeklere Oturmayı Nasıl Öğretiriz?

 

 Bebeklerin gelişimsel yapılarına bağlı olarak oturmaya hazır olabilecekleri aylar değişiklik gösterebilmektedir. Bebeğin kendi kendine oturma pozisyonunda kalabilmesi gelişim sürecine bağlı olarak 6. ay ve 9. ay arasında mümkün olabilmektedir. Bebeklerin omurgasında ve buna bağlı olarak duruşunda meydana gelen en önemli gelişim aşamalarından birisi oturmak olarak bilinmektedir.

 

 Bebekler için yardım almadan oturma aşamasına geçebilmek yerçekimini ilk kez yendikleri anlamına gelmektedir. Omurgaların oturmak için uygun hale gelmesinin ardından ise denge becerilerinin de artmaya başlayacağını söylemek mümkün olmaktadır.

 

 Bebeklerin oturmaya başlamadan önceki süreçte ilk olarak yüz üstü yatırıldığında sırt üstü dönmeye çalıştığı, boynunu destek almadan kaldırabildiği ve daha hareketli bir döneme girdiğini söylemekte mümkündür.

 

 Bebeğin Oturmaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlarız?

 

 Bebeklerin oturabilmeleri için öncelikle fiziksel gelişiminin uygun olması gerekmektedir. Bebeklerin kalçalarına ve omurgalarına ilerleyen dönemlerde zarar gelmesinin önüne geçmek için ise ilk oturma dönemlerinde duruşlarıyla ilgili dikkatli olunmasında fayda vardır.

 

 Bebeğiniz oturmaya ilk başladığında etrafını yumuşak nesnelerle veya yastıklarla desteklemeniz dik oturmalarını sağlamak için oldukça önemlidir. Bebeğiniz kendisini hazır hissetmeden onu oturması için zorlamamanız gerekmektedir. Bebeğinizin gelişimine göre doğal olarak ve aşamalı bir şekilde ilerlemesi gerekmektedir.

 

 Bebek fiziksel olarak oturmak için hazır olmadığı halde oturması için zorlamanız durumunda yaralanmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle bebeğinizin fiziksel gelişimini takip etmeli ve oturmaya hazır olduğunu anladıktan sonra dik oturması konusunda desteklemeniz gerekmektedir. Genel olarak bebeğiniz için tercih edeceğiniz bebek arabası seçiminde de bebeğin oturup oturamadığına dikkat edilmesi gerekir.

 

 Bebeğinize Oturmayı Öğretmenin Faydaları Nelerdir?

 

 Bebeğinizin oturmayı öğrenmesinde hem fiziksel gelişimi hem de sizin ne kadar destekleyici olduğunuz önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle altıncı aydan sonra ve genel olarak dokuzuncu aya kadar bebekler oturma alışkanlıklarını kazanırlar. Bu durum ise bebeklere birçok alanda konfor kazandırmaktadır.

 

 Bebeklerin motor becerilerini geliştirmesine fayda sağlamaktadır.

 

 Kemiklerde ve kaslarda bir şekil bozukluğu olup olmadığının anlaşılmasında yardımcı olmaktadır.

 

 Görüş açısını ve algıyı güçlendirici bir özelliğe sahiptir.

 

 Bebeğinizin nefes alıp verişini iyileştirici bir etkiye sahip olmaktadır.

 

 Bebeğinizin Oturmayı Öğrenmesi İçin Nasıl Teşvik Edebilirsiniz?

 

 Bebeğiniz kendisini hazır hissettiğinde elbette kendileri oturabilecektir. Ancak bebeğiniz kendisini hazır hissedene kadar çevresinden gelen uyaranlara ve desteklere de ihtiyaç duyduğu bir süreç içerisindedir. Bebeklerin oturmaya alışmaları için öncelikli olarak bebeğinizi kucağınıza oturtmanız işe yarayabilir. Bu esnada bebeklerinizi bir süre serbest bırakarak dik durup duramadıklarını kontrol edebilirsiniz.

 

 Bebeklerin motor gelişimlerini desteklemek için oturdukları sırada çevresine ilgi çekici nesneler ve oyuncaklar yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde uzuvlarını esnetmeleri mümkün olabilecektir. Aynı zamanda bebeklerin yüzüstü yatırılmaları halinde kendilerini çevirmeye çalışacakları nedeniyle kalça kaslarının uyarılmasını sağladığı söylenebilir. Bebeğiniz için tercih edeceğiniz ana kucağı ve bebek arabası bebeğin fiziksel gelişimine uygun olarak tercih edilmektedir.

 

 Bebeklerin Oturmayı Öğrenme Süreci Nasıl İlerler?

 

 Bebeğinizin ilk olarak oturmasını sağlayan değişim boyun kaslarının güçlenmesiyle mümkün olmaktadır. Çevresinden herhangi bir destek almadan oturmayı öğrenmeleri ise genel olarak altı aylık olmalarının ardından gerçekleşmektedir.

 

 Bebeğinizin oturmaya başlayabilmesi için ilk olarak başını kaldırabilmesi ve buna bağlı olarak boyun kaslarının güçlenmesi gerekmektedir. Bebeklerin oturmayı öğrenme süreçleri yavaş ilerlemektedir. Bu durumda anne ve babaların sabırlı davranması ve bebeği destekleyici olması gerekmektedir.

 

 Bebeklerin henüz oturmalarının uygun olmadığı evrelerde bebek arabası olarak tamamen yatabilen modellerin tercih edilmesi gerekmektedir. Genel olarak ise bebek arabası alırken kolaylık sağlaması için ilk 6 ay kullanıma uygun olacak şekilde ana kucağı ile birlikte alınması tavsiye edilmektedir.

 

 Bebek Arabası Seçimi Nasıl Olmalıdır?

 

 Bebekler dünyaya gelmeden önce ihtiyaç duyulabilecek olan birçok ürünle ilgili araştırmalar yapılır. Bebeğiniz henüz küçük olsa bile hastane kontrolleri ve aşıları için evden çıkması gerekecektir. Bu durumlarda ise bebeğinizin rahat bir seyahat edebilmesi için konforlu bir bebek arabası almanız kolaylık sağlayacaktır.

 

 Bebek arabaları uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Bu nedenle bazı bebek arabası modellerinde yenidoğan bebeklerin kullanabilmesi için uygun bir alan bulunmamaktadır. Yenidoğan bebekler henüz oturma pozisyonunda duramayacakları için tercih edilecek olan bebek arabası modellerinin ana kucağı ile uyumlu olup olmadığına dikkat etmenizde fayda vardır.

 

 Bu şekilde ilk altı ay boyunca hem bebek arabasının içerisinde hem de evinizde veya arabanızda bebeğinize konforlu bir taşıma alanı sunmuş olursunuz. Bebeğinizin oturmaya hazır olduğunu anladığınız durumda ise ana kucağı yerine bebek arabasının pusetini kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin gelişimi için en doğru şekilde kullanım sağlamanız mümkün olacaktır.

Etiketler: Bebeğimizin Oturmaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlayabiliriz
Ağustos 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR