Doğuma Giderken Neler Alınmalı?

Doğuma Giderken Neler Alınmalı?

Doğuma Giderken Neler Alınmalı?

 

Doğum, özellikle kadın yaşamındaki dönüm noktalarından biridir. Hem anne baba hem de aileler için muazzam bir olay olan doğum süreci, en çok anne bebek üzerinde derin izler bırakmaktadır. Hamilelikle başlayan serüven oldukça meşakkatli ancak bir o kadar da mutluluk vericidir.

 

 Hamilelik sürecinin en önemli ve son basamağı doğuma gidilen süreçtir. Doğum çantasının doğru hazırlanması ve anne bebek için tüm gerekli malzemelerin koyulması, hastanede geçirilecek süreci olumlu kılmaktadır.

 

 Doğuma Giderken Neler Alınmalı?

 

 Doğum, hiç kuşkusuz önceden planlanması gereken bir hadisedir. Bu sebeple anne bebek bakım çantası dahil doğum çantasına yer alan malzemeler doğru seçilmelidir. Doğuma giderken;

 

Anne bebek bakım çantası

 

Bebek bezi ve ıslak mendiller

 

Pişik önleyici kremler

 

Bebek zıbınları

 

Bebek kıyafetleri

 

Bebek battaniyesi

 

Havlular

 

Ped

 

Biberon, süt pompası, mama

 

Anne için göğüs pedleri

 

Anne için pijama takımı (2 adet alınıp, yedek yapılabilir)

 

Anne için iç çamaşırı ve çoraplar

 

Anne için kişisel bakım ürünleri

 

Hastane ve doğum evrakları

 

 Doğum çantası, doğuma gitmeden en az 1 ay önce hazır edilmelidir. Erken doğum ya da ani gelişen komplikasyonlar için vakit kaybetmeden hazırlanmalıdır.

 

 Anne Bebek Bakım Çantası Nasıl Olmalıdır?

 

 anne bebek bakım çantası hem doğuma giderken hem de ev yaşantısının başlamasıyla anneye sürekli rehberlik edecek bir çantadır. Anne bebek çantası;

 

 Mümkün mertebe bol gözü olmalıdır. Böylelikle anne için oldukça kolaylık sağlanır.

 

 Bakım çantasının kumaş malzemesi kesinlikle bebek sağlığı açısından hijyenik maddelerden üretilmiş olmalıdır.

 

 Kullanımı kolay, al – çık pratikliğinde bir çanta olması elzemdir.

 

 İç hacmi geniş ama derli toplu olması gerekmektedir.

 

 Anne kullanımına göre; sırt çantası ya da omuza asılan modellerden tercih edilebilir.

 

 Bebek İçin Doğum Çantasında Neler Olmalıdır?

 

 Doğuma giderken; anne ve bebek için 2 ayrı başlık düşünülmelidir. Hastanede anne ve bebek ihtiyaçları farklı olacağı için, bu başlıkta yalnızca doğuma giderken bebek ihtiyaçları listelenmiştir.

 

 Bebek Bezi ve Islak Mendiller: İlk başta bebeğinizin hangi bebek bezine uygun reaksiyon göstereceğini bilemeyebilirsiniz. Bu durum oldukça normaldir. O yüzden, bütçenize uygun ve kalitesine güvendiğiniz bir bebek bezi ile, bebek cildi ile uyumlu ıslak mendiller muhakkak olmalıdır.

 

 Pişik Kremleri: Bebeğin cildi doğumdan sonra oldukça hassas olacaktır. Bu duruma sağlık ekibi ani müdahale edecek olsa da yine de doğum çantasının içerisinde bir adet pişik kremi önlem amaçlı koyulmalıdır.

 

 Bebek Kıyafetleri: Zıbınlar, hastane çıkışı takımları, pijama takımları, soğuk havalar için kalın giyecekler muhakkak doğuma giderken çanta içerisinde olmalıdır. Bununla birlikte eldiven, şapka gibi aksesuarlar da göz ardı edilmemelidir.

 

 Bebek Battaniyesi: Hastanede tüm olanaklar mevcuttur. Ancak yine de önlem amaçlı bebek battaniyesi, alt değiştirme bezi gibi temel ihtiyaçlar da çantaya eklenmelidir.

 

 Biberon ve Mamalar: Yenidoğanlar bazı durumlarda memeyi kabul etmeme ya da anneden süt gelmeme durumları ile karşılaşabilirler. Bu sebeple çanta içerisinde yedek olarak mama ve biberon takımı bulundurulması, tedbir açısından önem taşımaktadır.

 

 Tüm bu malzemeler, doğuma günler kala değil en az 30 gün öncesinden konulursa aile için büyük kolaylık sağlayacaktır. Birçok ürün hastane tarafından tedarik edilse bile hem yedek hem de önlem amaçlı tüm ürünlerden koyulması önemlidir.

 

 Anne için Doğum Çantasında Neler Olmalıdır?

 

 Anneler, doğuma hazırlanırken, anne bebek çantasını hem kendileri hem de bebekleri için düzenlerler. Annenin bebeği için gösterdiği özenin aynısını kendisi için de göstermelidir. Bu sebeple anne için doğum çantasında olması gerekenler şu şekildedir:

 

 Havlular: Yeni doğum yapan annelerin çantasında birer adet el, yüz ve vücut havlusu bulunması önerilir.

 

 Hijyenik Ped: Doğumdan sonra başlayan kanamalar, bir müddet devam edecektir. Bu sebeple bir paket hijyenik ped, başlangıç için anne bebek bakım çantasına koyulmalıdır. Mümkünse uzun ve kalın pedler tercih edilmelidir.

 

 Süt Pompası ve Göğüs Pedleri: Normal doğumlarda genellikle anne 1 gün içerisinde taburcu edilir ancak sezaryen doğumlarda birkaç gün hastane istirahati gerekebilir. Bu durumlarda süt pompasının da annenin yanında bulunması tavsiye edilir. Sütün gelmemesi ya da bebeğin memeyi tutamaması gibi durumlarda süt pompaları kurtarıcıdır. Bununla birlikte göğüs pedleri de annenin iç çamaşırının ıslanmaması ve hassas meme uçlarının kıyafetler temasını önlemesi için oldukça yardımcı olacaktır.

 

 Pijama Takımı: Her ihtimale karşı 2 adet, pamuklu pijama takımı, anneler için hastanede büyük kolaylık sağlayacaktır.

 

 İç Çamaşırları ve Çoraplar: En çok ihtiyaç duyulan ve en çok unutulan ürünlerdir. Pamuklu kumaşlardan kalın çoraplar ve iç çamaşırları, doğum sonrası en çok ihtiyaç duyulan ürünlerin başında gelmektedir. Anneler, bakım çantasına bu ürünlerden yedek yapabilirler.

 

 Kişisel Bakım Ürünler: Tarak, yüz bakım setleri, makyaj malzemeleri, diş fırçası ve parfümler gibi annenin temel bakımları için küçük bir çanta da yine doğuma giderken hazırlanmalıdır.

 

 Hastane ve Doğum Evrakları: Son olarak, doğum sürecine dahil tüm evraklar, raporlar ve tahliller de anne bebek bakım çantası içerisine konulmalıdır.

 

 Anne Bebek Bakım Çantası Ne Zaman Alınmalıdır?

 

 Anne bebek bakım çantası, bebeğin cinsiyetinin belli olduğu ve annenin yavaş yavaş doğuma hazırlandığı süreçlerde alınabilir. İhtiyaç listesi çıkarılarak yavaş yavaş gerekli ürünler eklenebilir. Anne bebek çantasının içine konulması gerekenler, zamanla ebeveynler ve bizzat anne tarafından güncellenecektir. Bu sebeple doğuma ilerleyen süreçler olan 5. Ve 6. Ay itibari ile alınır.

 

 Anne Bebek Çantasını En İyi Şekilde Kullanmak İçin Tüyolar

 

 Özellikle ufak malzemeleri bir araya getirip koymak büyük avantaj sağlayacaktır.

 

 En sık kullanılacaklar üste, yedekler ya da en az kullanılacaklar alta şeklinde konulmalıdır.

 

 Elektronik cihazlar, çantanın ara katmanlarına konularak muhafaza edilebilir.

 

 Doğum çantasının, kapıya yakın bir yerde konumlanması aile için zamandan tasarruf sağlayacaktır.

 

 Eğer eşyalar fazla gelirse; ya büyük bir anne bebek bakım çantası ya da malzemeler 2’ye 3’e bölünerek daha komplike birkaç çanta hazırlanabilir.

Etiketler: Doğuma Giderken Neler Alınmalı?
Nisan 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR